Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Dræn i ørerne giver plus på livskvalitetskontoen

Pige med ørepine

Når børn får dræn i ørerne, falder antallet af søvnløse nætter på grund af forpinte småbørn med øreproblemer. Resultatet er færre sygemeldinger blandt forældrene og et generelt mere tilfredsstillende liv. En forsker har lagt øre til 491 familiers oplevelse af livskvalitet før og efter dræn.
 

Familiers livskvalitet i forbindelse med behandling med øredræn har ikke tidligere være underkastet forskning med udgangspunkt i et repræsentativt udsnit af befolkningen. Det har læge Christian Heidemann nu rådet bod på i sin ph.d.-afhandling ”Child and Caregiver Quality of Life in Relation to Ventilating Tube Treatment.” 

Projektets fakta
491 fynske familier med ’ørebørn’ i alderen seks måneder til syv år medvirkede i undersøgelsen. Forskergruppen fulgte op på alle efter henholdsvis en, tre, seks, tolv og atten måneder, efter at barnet havde fået dræn i ørerne.
- Vi målte ikke kun livskvalitet, men også på objektive mål som forældrenes fravær fra arbejde, antal søvnløse nætter i relation til barnets øreproblemer, aflysning af sociale arrangementer og antal lægebesøg. Og resultatet taler et tydeligt sprog især i relation til søvnløse nætter og sygemeldinger, fortæller Christian Heidemann.

Graf dræn i øret
 
Holdt op mod astma
Christian Heidemann har sammenlignet sine resultater med tidligere studier af livskvalitet i familier med småbørn, der lider af ukontrolleret astma.
- Det viser sig, at forældrene til ’ørebørn’ måtte melde sig syge tre til fire gange så ofte, som forældrene til børn med astma. Vi kender dog ikke svaret på, om sygemeldingerne skyldes, at barnet skal holdes hjemme, eller om det er fordi, de selv er så dårlige på grund af manglende søvn, at de ikke kan passe deres arbejde. Men under alle omstændigheder viser adskillige undersøgelser, hvor kritisk søvnmangel er. Der skal ikke mange nætter til med under seks timers søvn, før man kan måle en forskel på voksnes funktionsdygtighed, forklarer Christian Heidemann.

Man lægger ikke bare dræn
Sammen med Holland har Danmark førerposition i den vestlige verden målt på antal behandlinger med øredræn, og det er et kontroversielt emne. Det høje antal har affødt skepsis blandt forskellige faggrupper, og der bliver, naturligt nok, stillet spørgsmål ved, om alt for mange børn får foretaget indgrebet.

Lægerne følger imidlertid de retningslinjer, der anbefaler, at børn med hørenedsættelse og væske i ørerne skal vente tre til seks måneder, før der lægges dræn. Tilsvarende skal børn med gentagne bakterielle mellemørebetændelser have et vist antal inden for 6 til 12 måneder, før drænbehandling kommer på tale, siger Christian Heidemann.

Børn skal være tålmodige
- Derudover kan man også spørge sig selv, om vi voksne ville stille os tilfredse med et halvt år med væske i ørerne og mellemørebetændelse hver måned. Det er nok sat på spidsen, men alligevel en tanke værd.
Som alternativ til dræn i ørerne er der andre steder i verden tradition for at behandle med antibiotika, og her peger Christian Heidemann på, at gentagne antibiotikabehandlinger har bagsider.
- Dels er der risiko for, at barnet skal opleve svære smerter ved nye infektionsepisoder, men vigtigst er den særlige problematik i forhold til stigende antibiotikaresistens.

Læs artiklen her: http://oto.sagepub.com/content/early/2014/04/14/0194599814529911

FAKTA


Ved femårsalderen har 20 til 25 procent af alle danske børn haft dræn i ørerne en eller flere gange.
Ved anlæggelse af øredræn kan barnet bedøves barnet med maske. Selve indgrebet varer ca. 10-15 minutter, og er primært forbundet med risici for forandringer på trommehinden og arvævsdannelse. En procent af børnene får en blivende perforation på trommehinden, som skal udbedres senere.
Forskergruppen består af: Christian Hamilton Heidemann, Henrik Hein Lauridsen, Anette Drøhse Kjeldsen, Christian Emil Faber, Eva Charlotte Jung Johansen og Christian Godballe.
 

 MERE AT VIDE? 

Christian Heidemann

 

Læge, ph.d., Christian Heidemann er i hoveduddannelse som øre, næse, halskirurg.
Mail: chrheidemann@gmail.com
 

 /Helene Dambo


Siden er sidst opdateret: 30-03-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring