Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Eliteforskningscenter ORCA

Carsten Bindslev

Eliteforskningscenter ORCA
ORCA (Odense Research Centre for Anaphylaxis) er det ene af tre eliteforskningscentre, som Odense Universitetshospital har investeret 28 mio. kr. i.

Og der har været fart over feltet på ORCA siden begyndelsen i januar 2013. Der er allerede blevet tilknyttet seks ph.d.- studerende, en databasemanager og en projektkoordinator.

”Desuden har vi den første internationale stilling i opslag med deadline 16. september. Vedkommende der får stillingen, skal opbygge vores laboratorium,” siger professor Carsten Bindslev-Jensen, som er centerleder for ORCA.


Løft til området
At ORCA er blevet udpeget til at være eliteforskningscenter har stor betydning for allergiforsknings-området.

”Det betyder selvfølgelig, at forskningen får et løft. Det har givet os nogle penge, som vi ikke ville have fået, hvis vi ikke var blevet eliteforskningscenter. Og pengene bruger vi til at tiltrække udenlandske kapaciteter. Kapaciteter som giver en gylden mulighed for at give området et løft,” understreger Carsten Bindslev-Jensen.

Et eksempel på tiltrækning af udenlandske kolleger er forskeren Pedro Da Silva, som har fået bevilget et grant fra sin normale arbejdsplads, Central Hospital i Lissabon, så han kan bruge to måneder på ORCA til at forske i sin store interesse – madallergi. Han fandt nemlig ud af, at ORCA var et af de bedste steder i verden inden for allergiforskning.

Kulturændring
Udvekslingen af forskere går begge veje. For en del af strategien bag eliteforskningscentrene er netop udveksling af personale. Forskerne skal til udlandet for at lære de nyeste teknikker, samtidig med at det bliver muligt at tiltrække international arbejdskraft til OUH.

”Vi skal væk fra kun at tænke lokalt. Alle ph.d.-studerende her skal ud og rejse, ellers kommer de ikke ind. Vi skal ændre kulturen og åbne op mod omverdenen. Og samtidig er det jo det bedste skulderklap, man kan få af sine kolleger, når de gerne vil hertil, fordi vores forskning kan måle sig med de bedste i verden,” fortæller Carsten Bindslev-Jensen.

Advisory board
Hvert eliteforskningscenter har tilknyttet et advisory board, som består af udenlandske forskere på området. Og det ser Carsten Bindslev-Jensen som en stor fordel for forskningen.

”Det er jo nogle af de store kanoner, som sidder i advisory board. Det giver et frisk pust til vores gruppe her. To af medlemmerne i advisory board er laboratoriefolk, og de mangler vævsmateriale, som vi har sendt ned til dem. På den måde har vi fået et direkte forskningssamarbejde, fortæller Carsten Bindslev-Jensen.

Fastlagt strategi
I ansøgningsprocessen valgte Carsten Bindslev-Jensen selv at skrive ansøgningen, hvilket i dag er en stor fordel for ORCA.

”Det er sundt at blive tvunget til at sætte sig ned og tænke strategien igennem, når man ansøger om at blive eliteforskningscenter. For os betyder det helt konkret, at vi nu har lagt en linje, som vi kan følge de næste tre år. Vi har en fastlagt strategi, fortæller Carsten Bindslev-Jensen.

Fakta om

ORCA’s forskningsprogram består af fire dele med i alt 14 nye forskningsprojekter:
Epidemiologi
Drejer sig om, hvem der oplever anafylaksi, hvad der udløser reaktionen og hvordan man undgår en ny reaktion.
Kliniske undersøgelser
Går ud på at stille diagnosen anafylaksi hos børn og voksne. Gennem de kliniske undersøgelser finder man ud af, om der er andre lidelser, som ligner anafylaksi, men som ikke er det og derfor kræver en anden behandling. Derudover er der personer, som har en højere risiko for at opleve anafylaksi end andre.
Laboratorieundersøgelser
Det vil sige undersøgelser i reagensglasset på vævsmateriale fra patienter med anafylaksi.
Behandling og forebyggelse
Den eneste effektive behandling af anafylaksi i dag er hurtig administration af adrenalin, både via oplæring af patienten til selvbehandling med adrenalin og på skadestuen. Forskningen indbefatter også nye behandlingsmetoder, herunder allergivaccination, hvor de første to studier med vacciner mod fødevareallergi gennemføres indenfor det næste år, som ”first in human”-studier.


Siden er sidst opdateret: 25-09-2013 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring