Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilPressepilEFC-pressematerialepilEndokrinologisk Eliteforskningscenter

Endokrinologisk Eliteforskningscenter

Laszlo_Hegedus_1600.jpg

Kan man behandle forhøjet blodtryk ved at brænde nerverne til nyrerne over? Hvorfor spredes type 2-diabetes som en epidemi over hele verden, og kan behandling med testosteron hjælpe mænd med denne type diabetes? Kan stamceller kurere knogleskørhed og kan cannabis kurere anoreksi? Det er bare nogle af de mange spørgsmål, som OUH’s nye eliteforskningscenter for endokrinologi arbejder med at finde svarene på.

Endokrinologi er et lægefagligt område, der beskæftiger sig med de hormonproducerende kirtler, såsom hypofysen, skjoldbruskirtlen, æggestokke og testikler. Sammen med nervesystemet samordner og kontrollerer hormonerne funktionen af mange af kroppens forskellige væv og organer, således at de virker sammen på en hensigtsmæssig, effektiv og korrekt måde. Og nu har området fået et eliteforskningscenter på OUH.

Otte forskellige forskningsområder

Det nye eliteforskningscenter har til opgave at forske inden for endokrinologiske sygdomme og omfatter otte meget forskellige forskningsområder, blandt andre diabetes, ernæring og anoreksi, knoglesygdomme, hjerte-kar-sygdomme og sygdomme i hypofysen, binyrerne og skjoldbruskkirtlen.

Som nogle af de første i Danmark beskæftiger det endokrinologiske eliteforskningscenter sig også med sygeplejeforskning, der blandt andet handler om at skabe det bedste miljø på afdelingen for patienterne. Centret er netop nu i gang med et forskningsprojekt, der undersøger, om det er muligt at forbedre indlagte patienters velvære, humør og motivation for at deltage i egen pleje og behandling, hvis de selv kan vælge kunsten på væggene på deres stue. 

Et kvalitetsstempel

– Hele vores afdeling er blevet erklæret for eliteforskningscenter, og det er naturligvis et kvalitetsstempel. Vi er meget bevidste om at leve op til betegnelsen og vil gerne tiltrække endnu flere internationale forskere i fremtiden, som jo er et af målene for eliteforskningscentrene, siger forskningsleder for det nye center, professor Henning Beck-Nielsen.

Centrets overordnede mål er, at den endokrinologiske behandling bliver forskningsbaseret, dvs. evidensbaseret.  

Eliteforskningscentret ledes af et forskningsudvalg med professor Henning Beck-Nielsen som leder. Der i alt tilknyttet fem professorer, 15 lektorer, ca. 40 ph.d.-studerende og seks postdocs.

 

Mere information
Professor, overlæge Henning Beck-Nielsen, forskningsleder for EFE, 60 16 40 65.

Henning Beck-Nielsen

Læs også artiklen Diabetesmødre får overvægtige børn og beskrivelsen af EFE's otte forskningsområder

 


Siden er sidst opdateret: 16-01-2013 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring