Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Løbershock - en livsfarlig kombination af hvede og motion

Esben_Eller_1379 400x283.jpg

Food Dependent Exercise Induced Anaphylaxis – også kaldet løbershock – er en sjælden variant af anafylaksi. Den livstruende allergi går ud på, at patienten er overfølsom over for fødevarer, ofte hvede, men kun hvis det indtages i forbindelse med fysisk anstrengelse som for eksempel motion.

– Patienterne kan spise som de vil, og de kan også dyrke sport som de vil, bare de ikke kombinerer de to ting, for så risikerer de at få et alvorligt anafylaktisk anfald, der kan være livstruende, fortæller Esben Eller. Han er leder af et projekt om den fødevareudløste anstrengelsesanafylaksi kaldet løberchok under OUH’s nye eliteforskningscenter for anafylaksi (ORCA).

Hvor meget skal der til?
I forskningsprojektet vil man forsøge at blive klogere på mekanismerne bag den mærkelige allergi: Hvornår og hvorfor får patienterne anfaldene, og hvor meget hvede og fysisk arbejde der skal til for den enkelte? For nogle patienter skal der øjensynligt kun moderat fysisk arbejde til som for eksempel at feje eller slå græs, mens andre skal dyrke intensiv motion, for at få symptomer.

I dag har man nogle generelle sikkerhedsmarginer, der går ud på, at man ikke må indtage hvede fire timer før og efter fysisk arbejde.
– Vi håber, at vi kan præcisere disse marginer og udvikle en metode til at gøre dem mere individuelle. For det er ekstremt hæmmende hele tiden at skulle tænke så langt frem. Der er hvede i næsten al mad, og hvor tit løber man ikke lige efter bussen eller tumler med børnene i hverdagen, siger Esben Eller. 

Ikke kun gluten
Forskningsprojektet vil også undersøge krydsreaktivitet mellem eksempelvis kornsorter og mulighederne for erstatningskost. Det lader nemlig til, at det ikke er nok for løbershock-patienterne at undgå gluten, for der kan stadig være rester af proteinet i maden, og nogle patienter viser desuden tegn på også at reagere på andre kornsorter.

Allergicentret på OUH så det første tilfælde af løbershock i 2002, og siden da har antallet af tilfælde været stigende.

Esben Eller

Mere information
Postdoc Esben Eller
Tlf. 65 41 27 17

Patientcase:
Yngre kvinde med løbershock – kontaktes gennem Esben Eller.
 


Siden er sidst opdateret: 24-01-2013 af Odense Universitetshospital.