Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Afsnit og funktionsområder

Kæbekirurgisk Afdeling K varetager behandlingen af patienter fra Region Syddanmark med vækstafvigelser i kæberne, kæbeledsproblemer, akutte skader på tænder, kæber og ansigtsknoglerne. Afdelingen har højt specialiseret funktion på flere procedurer.

Kæbekirurgisk afdeling beskæftiger sig indgående med behandlingen og planlægningen af ortokirurgiske patienter og cancer rekonstruktions patienter, bla. ved hjælp af computer simulation.  Behandlingen af større rekonstruktionsopgaver på bla. cancerpatienter sker i et samarbejde med Plastikkirurgisk Afdeling Z og Øre-, Næse-Halsafdeling F, . evt. protetisk rekonstruktion forgår efterfølgende på kæbekirurgisk afdeling.

Kæbekirurgisk afdeling behandler/diagnostiserer patienter med kæbeledsproblemer og har en stor erfaring med kikkertundersøgelse i kæbeled og indsættelse af kunstige kæbeled.    

For at sikre patienter, der skal gennemgå hjerteklapkirurgi, organtransplantation, stråling pga. hoved/hals kræft, er der etableret patientforløbsaftaler med afd. B, T, Y, R. Alle patienter skal forundersøges før behandling på disse afdelinger for at undgå infektionstilstande i tænder og kæber.

Afdelingen vurderer og behandler også patienter, der er indlagt pga. generel infektion, hvor der er mistanke om infektion fra tænder eller kæber.

Patienter, der strålebehandles, bliver set under deres behandling for evt. bivirkninger i mundhulen.


Af andre kirurgiske opgaver kan nævnes behandling af div. benigne kæbesygdomme (cyster, tumorer o.lign), præprotetisk kirurgi omfattende bl.a. knogletransplantation og tandekstraktioner på medicinsk kompromitterede patienter - i det omfang det ikke kan behandles i primær sektoren.

Herudover beskæftiger afdelingen sig med oral medicin (mundslimhindesygdomme og almene sygdommes manifestationer i mundhulen), samt oral neurologi (hovedpine, ansigssmerter).

Kæbekirugisk afdeling har en vagtfunktion, der består af en forvagt og en bagvagt. Vagtfunktionen fungerer uden for normal åbningstid hele året.

Forvagten kan konsulteres angående akutte skader på tænder og kæber, postoperativ blødning og behandling af større infektioner med generel påvirkning af patienten, dvs. febrilia, synkebesvær og respirationsbesvær.

I det omfang det er nødvendigt, tilser forvagten patienten i FAM udenfor normal åbningstid.


Siden er sidst opdateret: 06-06-2019 af Odense Universitetshospital.